Klimatyzacja, nawilżanie, osuszanie.

logo

logo

WYNAJEM URZĄDZEŃ DO OSUSZANIA - 601 567 058

KNO lider na rynku osuszaczy powietrza

Personalnie wykonane instalacje

Wilgoć w magazynach czy wilgoć w zakładach mięsnych lub w innym przetwórstwie spożywczym oznacza straty. Dla każdego, kto działa w tej branży, to oczywiste. W warunkach wysokiej wilgoci powstaje nieprzyjemny zapach, rozwijają się bakterie. To wilgoć w przetwórstwie sprawia, że produkty przechowywane w niskich temperaturach dojrzewają wolniej. Wskutek wysokiej wilgotności dochodzi do procesu „zaszraniania” urządzeń chłodniczych (chłodnic powietrza) co z kolei zwiększa zużycie energii oraz obniża sprawność urządzeń. W skrajnych przypadkach na sufitach i ścianach pojawia się skondensowana para wodna w postaci kropli, które mogą po oderwaniu się przedostawać się do wyrobów lub surowca. Ważny jest w takim przypadku pomiar wilgotności ścian, a następnie reagowanie na przykład przez usuwanie wilgoci.

Sprawdzone metody osuszania powietrza

Jest kilka możliwości na usuwanie wilgoci. Straty powodowane wysoką wilgocią w przetwórstwie można uznać za nieuniknione i wkalkulować je w działalność firmy akceptując jednocześnie niższe zyski. Drugim rozwiązaniem jest rozbudowa instalacji nawiewno-wywiewnej (zwiększenie krotności wymian), co w efekcie prowadzi do znacznych kosztów inwestycyjnych oraz eksploatacyjnych (chłodzenie latem, grzanie zimą). Ale czy to z wilgocią w magazynach, czy ściśle z wilgocią w przetwórstwie spożywczym możliwa jest walka. Straty można bowiem zminimalizować poprzez regularny pomiar wilgotności ścian, a także suszenie pomieszczeń za pomocą kompaktowych urządzeń kondensacyjnych, która obniżą wilgotność do wartości optymalnych dla danego pomieszczenia lub technologii. Proces usuwania wilgoci przez osuszanie technologiczne wyeliminuje nieprzyjemne substancje zapachowe unoszone przez parę wodną. W suchym środowisku mniej odczuwalna jest niska temperatura, co ma z kolei wpływ na komfort termiczny pracowników, którzy przez to rzadziej chorują.

Sprzęt do każdego zadania

Firma KNO oferuje urządzenia i technologie umożliwiające usuwanie wilgoci z powietrza w pomieszczeniach produkcyjnych. Dzięki ponad 25-letniemu doświadczeniu, jakie posiadamy w tej dziedzinie, potrafimy doradzić optymalne do potrzeb rozwiązania w zakresie walki z wilgocią w przetwórstwie spożywczym. Dzięki naszym osuszaczom powietrza, które skutecznie pochłaniają wilgoć z otoczenia, możesz z znaczący sposób zwiększyć zyski w swojej firmie, poprzez wyeliminowanie kosztów związanych z utylizacją popsutych produktów spożywczych. Dodatkowo, nasza firma dostarcza niezawodnych rozwiązań także w innych branżach – posiadamy osuszacze przemysłowe, doskonałe w przemyśle farmaceutycznym, magazynach, a także osuszacze pomieszczeń, które są idealne do pracy w muzeach, archiwach, a także domach i biurach. Proponujemy także instalację, serwis i wynajem osuszaczy nie tylko we Wrocławiu, gdzie siedzibę ma nasza firma, ale także w innych miastach – Gostyniu, Jarocinie, Śremie, Lesznie i wielu innych. Serdecznie zapraszamy!

  • fot1

    Osuszacz kondensacyjny zamontowany w hali dystrybucji zakładów mięsnych, w celu usunięcia skroplin na suficie i ścianach.

  • fot2

    Osuszacz kondensacyjny zamonowany w hali rozbioru mięsa, w celu obniżenia wigotności oraz zapobieganiu powstawaniu skroplin na suficie.

  • fot3

    Przykład instalacji przeznaczonej do suszenia kabanosów. Wydajność instalacji 8500 kg /48h.

  • fot4

    Istnieje możliwość wykonania suszarni w "skromniejszej" wersji opartej na osuszaczach kondensacyjnych.

Korzyści dla przetwórstwa spożywczego

stopka

copyright © 2017 KNO L. Piechocki all rights reserved

strzałka do góry